צפו בסרטון מחברון: צה"ל נגד אבטיח
פעילי "תעאיוש" שהגיעו למחות על מגבלות התנועה ברחוב השוהדא תיעדו חיילים כשהם מעכבים למשך שעות את תושב המקום והאבטיח שלו, איתו הם לא הצליחו להחליט מה לעשות. בסרטון נוסף מחברון נראים חיילים כשהם מסבירים: "מוסלמים לא יכולים לעבור"
ארגון זכויות האדם תאעיוש מפרסם סרטון שצולם בשבוע שעבר ברחוב השוהדא בחברון על ידי פעילים שהגיעו למקום כדי למחות על הגבלות התנועה במקום. והמציאות סיפקה להם דוגמא טובה.
בסרטון נראים חיילים צה"ל כשהם מעכבים במשך שעות ארוכות תושב מקומי ומונעים ממנו להגיע לביתו. את האבטיח שהוא נשא בידיו הם הורו לו להניח מולם על הרצפה. וכך הם ניצבו: חיילים מול אבטיח. מדים ירוקים מול קליפה ירוקה. לטענת צה"ל העיכוב נובע מ"הפגנה" נגד עיכוב התנועה ברחוב לפלסטינים ש"נאלצה" להתפזר. האפרטהייד בעיר בקליפת אגוז, או קליפת אבטיח אם תרצו.
צפו בסרטון:
(צילום ועריכה: תעאיוש)
לאחר הטבח שביצע ברוך גולדשטיין בפברואר 1994 סגרו כוחות המשטר הצבאי בגדה קטע מרחוב השוהדא בחברון לתנועת כלי רכב פלסטיניים, בטענה שהדבר דרוש לצורך שמירה על ביטחון המתנחלים. הכניסה ברכב לרחוב, שהיה אז הרחוב הראשי בעיר, הותרה רק לפלסטינים שגרו בו. בקטע רחוב זה פעלו עשרות חנויות פלסטיניות ואלו נסגרו בעקבות כך. בתחילת שנות האלפיים המצב הוחמר ופלסטינים לא הורשו כלל להתהלך בחלקים מרחוב, בניגוד ליהודים, בהתאם למדיניות האפרטהייד שצה"ל אוכף בעיר.
בנוסף צה"ל חסם את הכניסות לבתיהם של התושבים לאורך רחוב באמצעות ריתוכם. כך התושבים נאלצו לפרוץ דרכי יצאה מביתם לרחובות אחרים וגגותיהם לעיתים, ותושבים מבוגרים נאלצו לצאת מבתיהם דרך בטיפוס קשה. מחצית מתושבי האזור עזבו בעקבות כך.
האדם שעוכב על ידי החיילים בסרטון הוא אחד מהתושבים שנשאר לגור באזור. רק לאחר ארבע שעות בהן עוכב הוא הורשה לאסוף את האבטיח שלו ולשוב לביתו.
חיילי ההפרדה
תגובת דובר צה"ל לעניין: "באירוע המתואר עשרות פלסטינים ואזרחים ישראלים התקהלו בסמוך לעמדה צבאית ביישוב יהודי בחברון ומחו על הגבלת התנועה באזור. המפגינים הפריעו לפעילות הצבאית בנקודה במטרה לייצר פרובוקציה, ובעקבות זאת, המרחב הוכרז כשטח צבאי סגור, והמפגינים נאלצו להתפזר. עם סיום הטיפול בהפגנה התאפשר מעברם של התושבים מדרך זו".
התגובה דורשת כמה הבהרות. ראשית ההגבלות באזור הכוונה היא להגבלות על פלסטינים. יהודים אינם סובלים מהגבלות המפריעות להם בחייהם. שנית, הזיהוי בין מחאה נגד הפרת זכויות אדם לבין פרובוקציה, וכן העובדה שבעקבות כך המפגינים "נאלצו" להתפזר הם פועל יוצא מכך שהמשטר הצבאי בגדה המערבית מחשיב כל הפגנה כ-לא חוקית, וכמובן השימוש בצורת "סביל" אינו במקום, הם אולצו להתפזר. כנראה שגם בצה"ל מרגישים את האי-נוחות שכל אדם סביר אמור להרגיש כאשר הוא מבצע משימה מבחילה כמו אכיפת אפרטהייד בעיר המונה מאות אלפי פלסטינים לטובת כמה מאות יהודים.
> כפר פלסטיני במצור מאז שבת לכבוד הילולת שמואל הנביא
מי שצריך הדגמה חיה לאפרטהייד יכול למצוא אותה כאן:
"מוסלמים לא יכולים לעבור". צילום ועריכה: צעירים נגד התנחלויות
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות.
אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
לתמיכה בשיחה
אהבת את הכתבה הזאת?
כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
הצטרפו לחברות של מקומית אנונימיים
מי שתורמים ותורמות לנו באופן קבוע, הן מי שמאפשרות לנו לעשות עיתונות עצמאית, חריפה, חוקרת ולא מתפשרת.
יש לך חשבון? לחצו כאן להתחברות





