newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

עתירה: לחייב את המדינה להסגיר חשוד בפשעים נגד האנושות לארגנטינה

מזה שנים מבקשת ממשלת ארגנטינה שישראל תסגיר את תיאודור גאוטו, המבוקש לחקירה בחשד שהיה מעורב בהפעלת מחנה עינויים, אונס ורצח, בין היתר של יהודים רבים. בעתירה נטען שהמדינה גוררת רגליים

מאת:

לפני קצת למעלה משנה נחשף כי אדם בשם תאודורו גאוטו – אשר מואשם בפשעים נגד האנושות שבוצעו בתקופת הדיקטטורה בארגנטינה, כאשר שירת באחד ממחנות הריכוז האכזריים ביותר שם – נמלט לישראל וחי כאן תחת השם יוסף כרמל.

למרות מאמצים גדולים להסגירו לאורך השנה האחרונה, שכללו פניות ליועץ המשפטי לממשלה, לפרקליטות המדינה ולשר הפנים – לאחרון בבקשה שיורה על ביטול אזרחותו של גאוטו, לאחר ששיקר במסמכי ההגירה שלו – ממשלת ישראל עדיין מסרבת לשתף פעולה. לאחר מיצוי כל ההליכים החוקיים האחרים הוגשה הבוקר (רביעי) עתירה לבית המשפט העליון, אשר דורשת לחייב את המדינה לפעול להסגרתו.

העתירה הוגשה על ידי עורך הדין איתי מק בשם שלמה סלוצקי, אשר סרטו ששודר לפני שנה ב"מבט שני" חשף את הפרשה, ושקרוב משפחתו נחטף למחנה לה קאצ'ה, שם שירת גאוטו, ונרצח שם. העותרים דורשים שהמדינה תשיב מדוע לא ימוצה הדין – בישראל או במדינה אחרת – עם גאוטו, שכיום מתנהלים נגדו בארגנטינה הליכים כחשוד במעורבות בפשעים נגד האנושות במחנה לה קאצ'ה בתקופת החונטה בארגנטינה.

> הילולת ל"ג בעומר בתוניסיה: פסטיבל בין-דתי של משתה ותפילות

תיאודור אניבל גאוטו, או יוסף כרמל (תמונה מכרזת "מבוקש" של ארגנטינה)

תיאודור אניבל גאוטו, או יוסף כרמל (תמונה מכרזת "מבוקש" של ארגנטינה)

מחנה העינויים

"לה קאצ'ה". בשם הקצר הזה כונה בין שלהי 1976 לאוקטובר 1978 אחד ממחנות הרצח, האונס והעינויים האכזריים ביותר שפעלו במסגרת המשטר הצבאי ששלט בארגנטינה באותם ימים. במקום זה, סמוך לבירה בואנוס איירס, נרשמו לפחות 135 מקרי רצח מתועדים, ביניהם של שבע נשים בהריון, אשר ילדיהן נחטפו ונמסרו למשפחות חיילים ושוטרים. זאת מתוך לפחות 30,000 בני האדם שנרצחו והועלמו בשנים 1976-1982 לאחר שנחשדו בפעילות שמאל.

בשל קשיים פוליטיים שהעמידו הצבא והימין הארגטינאי רק בשנים האחרונות, כמעט 40 שנה אחרי המאורעות, נערכים המשפטים נגד מבצעי אותו רצח עם. משפט "לה-ק'אצה" נפתח ב-2013, ובו 21 קצינים וחיילים, לשעבר חברי גדוד המודיעין 101, הואשמו בחלק שלהם במה שבוצע באותו מחנה רצח. לאורך השנה האחרונה העידו הניצולים המעטים פעמיים בשבוע על סבלם במקום. הם סיפרו על אונס שיטתי, עינויי נשים שלא לצורך חקירות אלא רק כדי שצרחותיהן ישמעו בחדרי החקירות, מכות חשמל, ועינויים גופניים אחרים.

יחס מיוחד ניתן במחנה ליהודים. בעדותה של נעמי איצקוביץ', שנחטפה באוקטובר 1977 כשחזרה מהלוויה של חבר לתיכון שנרצח, היא מספרת על כך שסבלה עינויים מיוחדים בשל שנאתם של החוקרים לשם משפחתה, שהם סברו שהעיד על יהודתה. זאת על אף שאמה לא יהודיה ולכן גם היא לא מוגדרת כך. איצקוביץ' העידה שאינה יודעת למה דווקא היא בין הבודדות ששרדו. כנראה שהייתה מאותן "בנות מזל" ששוחררו כדי לשמש להפצת פחד בציבור באמצעות סיפורי הזוועות.

באוקטובר האחרון נדונו 15 מאותם נאשמים למאסרי עולם. על ששת הנוספים נגזרו תקופות מאסר של מעל ל-10 שנים. אך שם לא נגמר סיפור לה-קאצ'ה. בידי מערכת המשפט הארגטינאית מצויות עדויות נגד נאשם נוסף. האישום האחרון לא הוגש מכיון שהתביעה הארגטינית לא הצליחה לאתר את מקום המצאו של תאודורו אניבל גאוטו, אז חייל מודיעין בגדוד. התביעה הציעה תמורתו פרס של 500 אלף דולר. במקביל, הוא הפך למבוקש גם על ידי האינטרפול.

> סירוב המדינה לחשוף את קשריה עם רוצחי עמים הוא זילות השואה

זהותו הישראלית נחשפת

לפני כשנתיים עלה חשד כי ייתכן שגאוטו נמלט לישראל בחסות חוק השבות, בשל מוצאה היהודי של אשתו (מוצא, אגב, שהוסתר במסמכי הגיוס של אותו גאוטו לשירותי המודיעין). פעילים מקומיים בישראל, המשתייכים לארגוני משפחות הנרצחים, ואחרים החלו בחיפושים אחריו. לאחר חודשים של איסוף פרטים באמצעים שונים, אותר לבסוף גאוטו כשהוא מתגורר בקריית ביאליק, הפעם בשם יוסף כרמל, כפי שפורסם בתחקיר בתוכנית "מבט שני" בערוץ הראשון. לפי רישומי משרדי הפנים הישראלי הוא היגר מארגנטינה יחד עם משפחתו בשנת 2003 ומתגורר בעיר מאותה השנה.

הפעילים פנו לשגרירות ארגנטינה והסגירו את פרטיו האישיים ומקום הימצאו, ומאז השגרירות פועלת להסגירו. עם זאת, לאחר הפנייה התברר כי ממשלת ישראל אינה ממהרת להסכים לבקשת ארגנטינה והאינטרפול. לטענת ישראל היא לא מוכנה להסגיר אותו כי לפי החוק הישראלי לא ניתן להסגיר אדם הדרוש לחקירה אלא רק להעמדה לדין. החוק הארגטיני לעומת זאת לא מתיר העמדה לדין ללא חקירה. זהו מלכוד טכני שניתן היה להתגבר עליו אם היה רצון כזה מצד ישראל.

גאוטו\כרמל מצידו לא נבהל מחשיפת זהותו, כפי שניתן היה לראות גם בכתבה. הוא טען בתוקף כי יש טעות בזיהוי וכי היה רק שכיר וזוטר במחנה לה קאצ'ה. בתקופה שלאחר מכן הוא המשיך לפקוד אירועים חברתיים בארגוני מהגרים ארגטינאים, עד שלאחרונה הוחלט לשים לעניין סוף, וחברים בארגונים דרשו ממנו לחדול מכך. הוא גם נאלץ לעבור דירה, ועבר למקום סמוך לקריית ביאליק.

כפי שפורסם ב"מבט שני", זהותו האמיתית ידועה לרשויות הישראליות לפחות מזה כשנתיים. הרשויות הישראליות אינן מוכנות להגיב על הסיבה בגינה הוא לא מוסגר, למעט היתלות באותו פרט טכני. יתכן כי גאוטו יואשם בסעיף משני של רישום כוזב במסמכי ההגירה שלו, לאחר שטען כי לא מתנהל נגדו כל הליך חוקי למרות שהסתבך בהונאת כספים של בנק ארגנטינאי.

אך בכל מקרה עמדת הממשלה הישראלית בעניינו מתמיהה, במיוחד לאור העובדה כי ההאשמות והעדויות נגדו לא רק מזוויועות וחמורות, אלא בעלות אופי אנטישמי מובהק. בין נרצחי "לה קאצ'ה" היו יהודים רבים כאמור. עדויות רבות מדברות על העינויים ה"מיוחדים" מהם סבלו היהודים במקום. בין ה"נעלמים" בתקופת החונטה בארגנטינה היו כ-3,000 יהודים, מספר גדול פי עשרה מחלקם באוכלוסיה.

"המדינה יושבת על הגדר"

בעתירה הביעו תמיכה ארגון "הסבתות של כיכר מאי", שמכתבן מצורף לעתירה שהוגשה הבוקר. כך הן כתבו:

אגודת 'הסבתות של כיכר מאי' מביעה בזאת את תמיכתה ואת שותפות הדרך שלה עם שלמה סלוצקי בכל הפעולות שיראה לנכון לנקוט בפני שלטונות מדינת ישראל בתור קרוב משפחה של אחד מהקרבנות הרבים של הטרור הממסדי בארגנטינה, על מנת להביא לכך שהאזרח הארגנטיני תיאודורו אניבל גאוטו, המתגורר כעת בישראל תחת השם יוסף כרמל, יוכל להחקר על הפשעים נגד האנושות שבוצעו במרכז המעצר הסודי 'לה קאצ'ה' בין השנים 1977-1978.

מן הראוי לציין שמשנת 2011 קיים צו מעצר בינלאומי נגד אניבל תיאודורו גאוטו, וב-2014 התקיים לראשונה משפט בגין פשעים שבוצעו ב'לה קאצ'ה', ובו נידונו 12 אנשים אשר שירתו באותה יחידה של הצבא שבה שירת תיאודורו אניבל גאוטו. בגזר הדין גם אושר דבר שהותן של לפחות שש נשים בהריון בַמָקום כעצורות נעלמות באותו מרכז מעצר סודי, אשר נרצחו אחרי שילדו ותינוקותיהן הופרדו ממשפחותיהן.

בתה של כותבת המכתב, אסטלה דה קרלוטו, נחטפה למחנה לה ק'אצה כשהיא בהריון. בן זוגה נרצח שם לנגד עיניה, והבת נרצחה חודשיים מאוחר יותר. ב-2014 התאחדה דה קרלוטו עם נכדה שנגנב אחרי שנולד במעצר, לאחר שחיפשה אותו מאז 1978.

העתירה מסתיימת במלים: "לנוכח החשדות החמורים למעורבות גאוטו בפשעים נגד האנושות, הודאתו בכתבה הנ"ל כי הוא היה חלק מצוות המודיעין הצבאי בעיר לה פלטה, בה נמצא מחנה העינויים והודאתו בקבלת מעמדו בישראל במרמה, ברור כי 'הישיבה על הגדר' של רשויות המדינה לוקה בחוסר סבירות קיצוני. לאור כל האמור לעיל, בית המשפט הנכבד מתבקש להורות למדינה כמבוקש בעתירה זו". אי אפשר שלא להסכים.

> אובמה והוותיקן כבר חשפו את מסמכי החונטה: מה עם ישראל?

אמהות כיכר מאי עם הנשיא הארגנטינאי לשעבר, נסטור קירשנר (Loco085 CC BY 2.0)

סבתות כיכר מאי עם הנשיא הארגנטינאי לשעבר, נסטור קירשנר (Loco085 CC BY 2.0)

שיתוף פעולה עתיק יומין

משטר חונטת הגנרלים זכה לשיתוף פעולה הדוק מצד ממשלות ישראל. כ-30% מייצוא הנשק הישראלי באותם ימים נמכר לארגנטינה, בסכום של כשני מיליארד דולר. ביוני 1981 שהו בישראל 118 קצינים ארגנטינים, ובמכתב שנשלח משגרירות ישראל נאמר כי "אין מדינה בעולם בה שוהים במקביל קצינים ארגנטינים כה רבים למטרות רכש והדרכה". שיתוף פעולה זה לא התבטא רק באספקת נשק: מרסל זוהר מספר בספרו "שלח את עמי לעזאזל" על יהודים שנרדפו והשגרירות סירבה לתת להם ויזה לישראל כי היו "שמאלנים מדי".

גם לאור זאת מקוממת במיוחד גרירת הרגליים של המדינה בתהליך הסגרתו של גאוטו, שכאמור הודה במפורש בכך ששירת במחנה לה-ק'אצה, ובתור חייל מודיעין ייתכן כי חקירתו תשפוך מעט אור על גורלם של הנעלמים מהמחנה, דוגמת בן דוד אביו של סלוצקי, סמואל לאונרדו סלוצקי אשר נחטף ב-22.6.1977 ונעלם.

> 40 שנה לדיקטטורה הארגנטינאית, קרובי הנעלמים דורשים תשובות מישראל

עתירה: לחייב את המדינה להסגיר לארגנטינה חשוד בפשעי מלחמה

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf