newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מעורבות המעצמות העולמיות בסוריה מזכירה משפחות פשע

מאות אלפי ההרוגים בסוריה לא גורמים למעצמות להפסיק לנצל את הכאוס במדינה לטובת האינטרסים הצרים שלהן. כשהבחירה היא בין שני הצדדים של אותו המטבע, בין רוע אחד לרוע אחר, הגיע הזמן לחפש דרך שלישית לפתרון

מאת:

באמצע יוני הודלף מסמך פנימי, עליו חתמו 51 דיפלומטים ואנשי משרד החוץ האמריקאי, ובו נמתחת ביקורת קשה על המדיניות הנוכחית של הממשל בסוריה וקורא לעימות ישיר של צבא ארה"ב מול אסד. הדיפלומטים טענו כי לארה"ב יש מחויבות מוסרית והומנית ללחוץ על אסד בגלל המשבר ההומניטרי במדינה, באמצעות הפצצות על צבאו, כדי שיסכים להתחייב להפסקת אש. עוד הם טוענים כי אסד אחראי לרצח של מאות אלפי אזרחים סורים במלחמת האזרחים וכי לארה"ב אין אמצעי לחץ להכריח את משטר אסד להגיע להפסקת אש כל עוד היא לא פועלת נגדו צבאית.

על פניו נראה שמדובר בסך הכל בעוד ניסיון אמריקאי להרחיב את מלחמת האזרחים העקובה מדם כדי לקדם את המדיניות האימפריאליסטית של ארה"ב במזרח התיכון, ולהחליף את השלטון הסורי הנאמן לאינטרסים של רוסיה בשלטון פרו-אמריקאי. אבל כדי להבין את הרקע האמיתי למסמך חשוב לחזור קצת אחורה להתחלת מלחמת האזרחים.

מזה עשרות שנים נשלטים אזרחי סוריה על ידי דיקטטורים ממשפחת אסד. ב-2011, בעקבות פרוץ האביב הערבי, התארגנה לתקופה קצרה חזית רחבה של מפגינים שיצאו לרחובות כדי להתנגד לדיקטטורה הדכאנית. משטר אסד הגיב להפגנות בברוטליות וברצח המוני, מה שרק העצים את האנרכיה וההתנגדות. אך תקופה זו חלפה מהר מאוד כשארגונים, מדינות מהאזור ומעצמות בינלאומיות שונות החלו להיכנס למשחק כשהן מנצלות את הכאוס, כל אחת כדי להגשים את האינטרסים שלה.

> המדינה לצלמים שהותקפו על ידי חיילים: סיכנתם את חיי הכוחות

מחנה הפליטים אל-ירמוכ בסוריה (צילום: אונר"א)

ההרס במחנה הפליטים אל-ירמוכ בסוריה (צילום: אונר"א)

כך למשל, בנסיון למגר את החזית הכורדית שמנוהלת על ידי מפלגת הפועלים הכורדית ולהפסיק את השליטה של איראן באזור דרך משטר אסד, שיתפה תורכיה פעולה עם דאע"ש ואפשרה ללוחמי הארגון לעבור בחופשיות דרך שטחה לסוריה. בראיון מ-2014 טען לוחם לשעבר של הארגון כי תורכיה ראתה בדאע"ש שותף למלחמתה בכורדים במזרח המדינה וכי הוא היה עד לשיחות תאום רבות בין נציגי הארגון לנציגים תורכים. הכוחות הכורדים טוענים כבר שנים שיש בידם ראיות על חימוש של כוחות דאע"ש בידי המשטר התורכי וכי דאע"ש מכרו בעבר לתורכיה נפט משדות שהם כבשו בסוריה ועיראק.

ארה"ב מצידה החלה לחמש ולאמן כוחות מורדים שונים, במיוחד את צבא סוריה החופשי (ומאז גם כוחות נוספים) בניסיון להחליף את משטר אסד ולהקים מדינה שתהיה נאמנה יותר לארה"ב וחברותית לישראל. הכוחות המורדים מתוארים על ידי האמריקאים אמנם כ"מתונים" יותר מצבא אסד, דאע"ש ואל נוסרה, אך גם הם מואשמים על ידי ארגוני זכויות אדם בהפרות זכויות אדם ובפשעים נגד האנושות נגד אזרחים בסוריה.

זה כמובן לא נגמר בארה"ב ובתורכיה. דוגמאות נוספות הן רוסיה ואירן, שתומכות במשטר אסד כל אחת מתוך ניסיון לשמר את ההשפעה שלהן במדינה. בנוסף ישנה את סעודיה, שמתוך הניסיון להיאבק בהשפעה האירנית במדינה, חימשה קואליציה אסלאמית שבתוכה גם אל נוסרה, רק היום פורסם על נשק שהועבר לסוריה ממדינות הבלקן, וישנן גם טענות שאפילו ישראל מספקת תמיכה לאותו ארגון רצחני. ביוני של שנה שעברה ארעו שני מקרים במהלכם תקפו דרוזים תושבי הגולן שבשטח ישראל אמבולנסים שהובילו פצועים מעבר לגבול לתוך ישראל תוך שהם טוענים שמדובר בלוחמי אל נוסרה שמפונים לטיפול רפואי בארץ. במקרה אחד נרצח אחד מהפצועים.
ובחזרה למסמך שהודלף.

> בדיון על הפיגוע בדומא: מתנחלים חגגו עם שלוש אצבעות באוויר, אחת לכל נרצח

מטוסים אמריקאים בדרכם לתקיפת מטרות דאע"ש בסוריה (צילום: הצי האמריקאי)

מטוסים אמריקאים בדרכם לתקיפת מטרות דאע"ש בסוריה (צילום: הצי האמריקאי)

הטענה של הדיפלומטים כי התערבות צבאית של ארה"ב דרושה בגלל "משבר הומניטרי", גם אם היא מגיעה ממקום אמיתי, היא עיוורת וצבועה במקרה הטוב. במקרה הרע היא בסך הכל ניסיון לשמור על אינטרסים אמריקאים באזור תוך שימוש במילים ריקות מתוכן על דאגה לאזרחים. חשוב גם לזכור שמי שאחראית לאותו משבר הומניטרי היא גם ארה"ב, שיצרה את דאע"ש דרך כיבוש עיראק ויצירת חוסר יציבות וכאוס.

מהמכתב גם עולה בבירור שמה שהוביל למרד הדיפלומטים היא העובדה שהצבא הסורי, בגיבוי רוסי, מתחיל לקצור הצלחות בסוריה. הדיפלומטים, שכתבו כי "כל עוד המשטר ממשיך לנצח, אסד לא יהיה מוכן לפשרה", מרגישים שכוחות המורדים אינם יכולים להוות כח לשינוי פוליטי בסוריה, ולכן דרושה התערבות צבאית של ארה"ב.

על רקע כל זה קשה שלא לראות במסמך ניסיון של עובדי משרד ההגנה להגן על אינטרסים אמריקאים, שהולכים ונחלשים ככל שהצבא הסורי מנצח את כוחות המורדים. זהו העיוורון של מי שיצר את הבעיה מלכתחילה על ידי כיבוש עיראק, ושחושב שאותו "פתרון", בדמות עוד התערבות צבאית במזרח התיכון, יוכל להוביל לאיזשהו "הסכם שלום". זוהי הצביעות וההתעלמות מהפרת זכויות האדם והאחריות לרצח המוני של כוחות המורדים שאותם ארה"ב כן מחמשת ומאמנת, כשרק לפני שבוע אותם מורדים ערפו את ראשו של ילד בן 12 שנחשד כלוחם של צבא אסד. התערבות כזו תוביל רק לעוד קטסטרופות ועוד הרוגים במלחמה שבה כבר מתו חצי מיליון איש וקרוב ל-12 מיליון הפכו לפליטים. ולמה להתערב? רק כדי להבטיח שלטון נאמן להגמוניה אמריקאית במזרח התיכון.

אך המסמך השיג משהו, הוא דחף את קרי לערוך סדרת פגישות עם שר החוץ הרוסי, שבסופה הודיע כי הוא אינו יכול לפרט מה הוסכם ומה עלה בדיונים. הוא הסכים למסור רק שמעכשיו רוסיה וארה"ב יתאמו את התקיפות שלהם ויתרכזו בתקיפת אל נוסרה ודאע"ש. ומה יהיה על המורדים שארה"ב מחמשת, ועל צבא סוריה שמגובה על ידי רוסיה? כנראה שהם ימשיכו לחתום על הסכמי הפסקת אש ולהפר אותם, לרצוח אזרחים ואחד את השני בגיבוי שני המעצמות ללא סוף קרוב.

חשוב להדגיש במאמר מוסגר את קרן האור היחידה בכל הקונפליקט המדמם בסוריה –  מפלגת הפועלים הכורדית הנהדרת, שנלחמת למען עצמאות וזכויות הכורדים. מפלגה דמוקרטית ופמיניסטית שיש לה גם זרוע צבאית שמנהלת מאבק עיקש מול דעאש ותורכיה. (אפשר לקרוא עליה כאן בהרחבה).

איך שלא נסתכל על זה, בסוריה מדובר בקונפליקט בין מדינות שהן לא יותר מחבורה של משפחות פשע. המצב הזה, שבו מדינות שונות מנצלות אנרכיה במדינה רק כדי לקדם אינטרסים צרים על חשבון מאות אלפי הרוגים (ו-12 מיליון פליטים) הוא מצמרר, אך הוא גם חושף את המצב העולמי שבו אין שחקן מדיני או גלובלי, שמקדם מאבק למען העתיד והאנושות במקום מאבק שליטה במרחבים שונים.

אנו תקועים בתקופה שבה אנחנו רואים את אחינו ואחיותינו בסוריה מתים יום יום ללא כלים כדי לעזור להם. אנו נותרים (וגם ברמה המדינית) לבחור בין רוע לרוע, בין שני צדדים של אותו מטבע. ונראה שהתשובה לקונפליקט בסוריה צריך להיות אותה תשובה לכל קונפליקט וניצול בעולם וגם כאן, הקמה של דרך שלישית שמקדמת מאבק לעתיד אחר וטוב יותר.

> אלאור אזריה צריך לדרוש הגנה מן הצדק

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf