newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

פעיל שלום פלסטיני סורב כניסה לארה"ב: לא רוצים שנדבר שלום

אף שהיתה לו אשרה לשלוש שנים, השלטונות באמריקה לא אפשרו לאוסמה עילוואת, פעיל ב"לוחמים לשלום", להיכנס למדינה והעלו אותו חזרה למטוס באזיקים. "חיילים ישראלים לשעבר מורשים להיכנס, אבל לפלסטינים עושים בעיות", הוא אומר

מאת:

כניסתו של פעיל שלום פלסטיני לארצות הברית נשללה בשבוע שעבר לאחר שנחקר ארוכות ברשויות הגבול האמריקאית על דעותיו ונטיותיו הפוליטיות ונשאל לגבי המייסדים וההנהגה של התנועה הישראלית-פלסטינית שבה הוא עובד. הפעיל, אוסמה עילוואת, נחת בשדה התעופה קנדי בניו יורק והיה אמור להצטרף לחברה יהודיה אמריקאית בתנועה למסע הרצאות בבתי כנסת, כנסיות וקמפוסים ברחבי ארצות הברית.

לעילוואת, בן 42 מיריחו, היתה אשרה בתוקף לארצות הברית והוא נכנס אליה כמה פעמים בעבר לפני המקרה האחרון. עילוואת חבר בתנועת "לוחמים לשלום", תנועה ישראלית-פלסטינית. עילוואת, לשעבר שוטר ברשות הפלסטינית שסלד מהאלימות באינתיפאדה השנייה, הצטרף לתנועה ב-2014 ושימש כמתאם קבוצת ירושלים-יריחו בה. היום הוא משמש כאחד הדוברים של התנועה, ונושא דברים בפני ישראלים, פלסטינים וקהל בינלאומי על אי-אלימות כדרך לפיוס. הוא מעולם לא הורשע בעבירה כלשהי וישראל מעניקה לו בדרך כלל אישורי כניסה לתוכה.

במהלך החקירה שלו, עילוואת נשאל שוב ושוב על "לוחמים לשלום" ועל דעותיו הפוליטיות. הוא אומר שהחוקרים שלו התרכזו בעיקר בפעילות הארגון, ושאלו אותו שוב ושוב על המייסדים שלו, על אמונותיהם ונטיותיהם הפוליטיות, באיזו תדירות עילוואת משוחח אתם והאם הם היו בבתי כלא בישראל. עילוואת נשאל גם על הסיורים ש"לוחמים לשלום" מארגנים בגדה המערבית וכן באיזו תנועה פוליטית פלסטינית הוא תומך.

ארגון "לוחמים לשלום" נוסד ב-2006 על ידי ישראלים ופלסטינים, לוחמים לשעבר, המחויבים לפעולה לא אלימה נגד "הכיבוש הישראלי וכל צורות האלימות". התנועה משתתפת בפעילויות שונות, כולל הובלת סיורי לימוד בגדה המערבית, תומכת בקהילות שונות בגדה המערבית הסובלות מאלימות גם מצד מתנחלים וגם מצד הצבא, בונה מגרשי משחקים לילדים פלסטינים ומארגנת את יום הזיכרון השנתי הישראלי-פלסטיני.

אחרי 12 שעות של חקירה, שבמהלכן הטלפון הנייד שלו נלקח ממנו פעמים רבות, החוקרים ביקשו ממנו לחתום על הצהרה שכללה את התשובות שהוא נתן להם וכן הודעה שהוא מבין שכניסתו למדינה נשללה. הוא אומר שאיש לא הסביר לו מדוע.

כנס כבר ארבע פעמים לאמריקה, הפעם נעצר בשדה התעופה קנדי. אוסמה עילוואת (צילום: לוחמים לשלום)

כנס כבר ארבע פעמים לאמריקה, הפעם נעצר בשדה התעופה קנדי. אוסמה עילוואת (צילום: טטיאנה גיטליץ/לוחמים לשלום)

סוכני רשות הגבול האמריקאים הטביעו חותמת אדומה בדרכונו, המבטלת את האשרה שהיתה לו לשלוש שנים לארה"ב, והובילו אותו באזיקים למטוס שהחזיר אותה לדוחה.

"כמה מהאנשים בארגון היו חלק מהמאבק המזוין לפני זמן רב ואפילו ישבו בכלא", ממשיך עליוואת. "אבל חיילים ישראלים לשעבר מורשים להיכנס, בעוד שלפלסטינים יש בעיות. אני לא חושב שזה היה נגדי, זה נגד העבודה שאני עושה ונגד הארגון עצמו. הם לא מעוניינים שאנחנו נדבר על שלום".

עילוואת אומר שבעוד שלישראלים ב"לוחמים לשלום" אין בעיות להיכנס לארה"ב, החברים הפלסטינים תמיד נתקלים בקשיים. חברה פלסטינית הוחזרה בשדה התעופה אטאטורק באיסטנבול בדרכה לניו יורק, אחרי שפקידים אמריקאים טענו שאין לה את הניירות המתאימים כדי להיכנס למדינה. בקשת האשרה של בסאם ערמין, אחד המייסדים של "לוחמים לשלום", שביקר בארה"ב פעמים רבות – סורבה. דבר דומה אירע לאחמד חילו ונור שחאדה, שני חברים פלסטינים בקבוצה שהוזמנו למסע הרצאות בארה"ב.

בת' שומאן, המנכ"לית של "הידידים האמריקאים של לוחמים לשלום", שעילוואת היה אמור להתלוות אליה למסע ההרצאות, אמרה למגזין 972+ שהארגון מאוכזב מאוד מכך שעילוואת לא היה יכול להצטרף. "זה מדגיש את המציאות שקולות מסוימים מתקבלים בברכה בארה"ב בעוד קולות אחרים – לא. אבל אנחנו לא נוותר. הבאנו את קולו של אוסמה לכל תוכנית – בכל בתי הכנסת, הכנסיות והאוניברסיטאות שהיינו צפויים להרצות בהן", היא אמרה.

"אני תוהה איך הקונסוליה האמריקאית נתנה לי אשרה לשלוש שנים, נכנסתי לארה"ב ארבע פעמים ובכל זאת האשרה שלי בוטלה", אומר עליוואת. למה היו צריכים לחקור אותי 12 שעות, להשאיר אותי ללא אוכל ולאזוק אותי? הם ביזבזו יום שלם על המקרה שלי. האם אני עד כדי כך חשוב שצריך להקדיש לי יום שלם?"

עדו קונרד הוא עורך וכתב במגזין 972+, שם פורסם המאמר באנגלית.  

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf