newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

כפר סגור למרגלות האוניברסיטה העברית

הגז חודר לבתים וגם כדורי גומי; חולים מעוכבים במחסומים ובעלי מוגבלויות לא מצליחים לעבור; תלמידי בתי הספר צועדים למחסום, עוברים חיפוש ועולים להסעות שממתינות בצד השני. עיסאוויה תחת סגר

מאת:

כבר יותר משנה שהכפר עיסאוויה נמצא בפועל תחת סגר. הסגר משתנה לפי הוראות המשטרה: פעם כל הכפר חסום, פעמים רק חלקים ממנו, לפעמים המחסומים מוזזים, אבל בגדול תושבי הכפר תמיד נתונים לאיזשהן הגבלות תנועה. גם עימותים מתרחשים תדיר, ושוטרי מג"ב לפעמים פשוט עומדים למרגלות האוניברסיטה העברית ויורים רנדומלית גז וגומי אל תוך הכפר ואל הבתים.

בזמן האחרון, מאז שהחל עוד גל של טרור (או תגובה לטרור היום יומי של הכיבוש) שתיים מהכניסות לכפר סגורות לחלוטין למעבר רכבים. שתי כניסות אלה מובילות לירושלים והופכות את הדרך למי שצריכים להגיע לעיר (לדוגמא תלמידי בתי ספר, למרות שהזכות לחינוך מעוגנת באמנת זכויות הילד של האו"ם שישראל חתומה עליה) למאוד קשה עד בלתי אפשרית: הליכה ברגל אל המחסום, המתנה של קרוב לשעה לפני המחסום כשעל רבים נערכים חיפושים גופניים, ורק אז עלייה להסעות כדי להגיע לבתי הספר.

> "הצעירים במזרח ירושלים איבדו אמון במבוגרים, בחיים ובשלום"

תלמידים בעיסאוויה חוצים את המחסום בדרך להסעה לבית הספר (צילום: תעאיוש)

תלמידים בעיסאוויה חוצים את המחסום בדרך להסעה לבית הספר (צילום: תעאיוש)

אנשי הכפר אינם יכולים להסתייע בתחבורה ציבורית, והאוטובוסים של החברה שמובילה נוסעים במזרח ירושלים (בעיר המאוחדת לנצח נצחים פועלות שתי חברות אוטובוס ציבוריות אחת ממשלתית למערב העיר ואחת פרטית למזרח העיר) עוצרים מעבר למחסום. הנוסעים נאלצים להמתין להם לעבור את המחסום רגלית ורק אז לעלות על האוטובוס שממתין להם מהצד השני. אנשים שמתמודדים עם מוגבלויות, כמו למשל מי שמסתייעים בכיסאות גלגלים, אינם יכולים לעבור דרך הבטונדות שחוסמות את היציאות מהכפר. הצבא אמור להביא בכל בוקר מנוף ולהזיז את קוביות הבטון כדי לאפשר את המעבר במיוחד לתלמידים, אך זה אינו קורה.

הכניסה שכן פתוחה למעבר רכבים פונה לים המלח ומאריכה את הדרך לירושלים בכשעה. אך גם כניסה זו מתנהלת עם דגש על ענישה קולקטיבית. הצבא בודק כל רכב וההמתנה יכולה לקחת שעות. לפעמים הכניסה נסגרת לפרק זמן מסוים ללא כל סיבה. התושבים כבר הרימו ידיים ופשוט מחנים רכבם מחוץ לכפר (תוך לקיחת סיכון לקבלת דוח משטרתי בגלל החניה בשולי הכביש) ונכנסים ברגל לכפר. כשהם יוצאים מכפר, הם עוברים חיפוש בכליהם ועל גופם, ומכוניות שיוצאות מהכפר נעצרות על ידי שוטרים שתמיד מוצאים סיבה לתת דו"ח. והקנסות הרבה פעמים שווי ערך ליום עבודה שלם או יותר.

> ירושלים זקוקה לפיתרון מדיני, ולא להתערות מדומיינת של הפלסטינים

שוטירם במחסום עושים חיפוש על תושב עיסאוויה (צילום: תעאיוש)

שוטירם במחסום עושים חיפוש על תושב עיסאוויה (צילום: תעאיוש)

במהלך העימותים שקורים תדיר בין הצעירים בכפר לצבא, עושים החיילים שימוש ברימוני גז וגומי שנכנסים אל תוך הבתים. מאות נפצעו עד כה מהשימוש באמצעים אלו, כמו לואי עובייד שאיבד היום את עינו כתוצאה מירי גומי של הצבא.

ויש גם שמתים בגלל חוסר האפשרות להתפנות לבית חולים. ביום ראשון מתה הודא דרוויש, אשה בת 65 מעיסאוויה, לאחר שחטפה התקף אסטמה קשה. בני משפחתה של טוענים כי ההתקף נגרם לאחר שגז מדמיע נורה ליד ביתה. הם מספרים עוד כי כשניסו לפנות אותה ברכב, החיילים ירו באוויר כדי לאיים על המשפחה שתעצור במחסום לחיפוש. לאחר כחצי שעה הורשתה המשפחה להמשיך בדרכה, אך בגלל ההמתנה בדרך לבית החולים דרוויש כבר נפטרה. בבית החולים נאמר להם שאם היו מגיעים עשר דקות מוקדם יותר אולי ניתן היה להציל את חייה של הודא.

כל זה קורה כשברקע ממשיכה העירייה לקדם תכנית שתהפוך 517 דונם של אדמה הצמודה לכפר, למטמנת פסולת. האדמה שהופקעה תהפוך למפגע בריאותי לכלל התושבים באזור מה שגרם לתושבי הגבעה הצרפתית ועיסאוויה להגיש יחד עתירה לבית המשפט כדי לעצור את התכנית.

ההתנהלות הקשה הזו נגד תושבים וצעירים מתרחשת למרגלות האוניברסיטה העברית, כשאת הדיכוי וההשפלה יכולים סטודנטים לראות מחלק מהכיתות. האוניברסיטה עדיין לא מצאה לנכון להתנגד לכל זה, אבל כן הצהירה שהיא מתנגדת לחרם האקדמי.

ביום שישי בשעה שתיים בצהרים יקיימו תושבי עיסאוויה הפגנה נגד הסגר המוטל על הכפר. פעילים מהכפר קוראים לישראלים לבוא ולהפגין איתם יחד מול המחסום בגבעה הצרפתית.

בסרטון: חלונות הבתים נופצו לאחר שנורו לעברם רימוני גז מדמיע:

בתגובה לטענות כי מותה של הודא דרוויש נגרם לאחר שעוכבה במחסום טוענים במשטרת ירושלים כי "במסגרת הבידוק המתבצע ביציאה מהשכונה הגיע רכב שעקף את כלי הרכב בבידוק ונע לעבר השוטרים. השוטרים קראו לו לעצור ומשהצביע על אישה השוכבת במושב האחורי איפשרו במידי את מעברו לכיוון בית החולים".

שאלתי את משטרת ירושלים גם על מדיניות השימוש בענישה קולקטיבית כלפי תושבי הכפר, ובכלל זה חיפושים על תושבים, ירי של גז וגומי אל תוך בתים וכן שלא ניתן לנערים צעירים מגיל 16 לצאת מהכפר ללא תעודת זהות. במשטרת ירושלים ענו כי "המשטרה עוסקת בפריסת מעגלי אבטחה, בהתאם לניתוח השטח והאיומים, דרישות מבצעיות ונוכח שינויים במציאות הבטחונית בשטח במטרה להגן על חיי התושבים ובטחונם". בתגובתה לא הבהירה המשטרה על אילו תושבים היא מגינה.

עוד טענו במשטרה כי "שוטרי מחוז ירושלים ומג"ב ירושלים פועלים בשכונת עיסאוויה כנגד צעירים פורעים המיידים אבנים, בקבוקי תבערה ואף מטעני נפץ ומסכנים את כוחות הבטחון ואזרחים חפים מפשע".

בנוגע לעובדה כי האמצעים בהם עושה המשטרה פוגעים בתושבים פלסטינים חפים מפשע טוענים במשטרה כי "במהלך הפרות הסדר וסיכון השוטרים ואזרחים, נאלצים השוטרים להשתמש באמצעים לפיזור הפורעים ושמירת בטחון הציבור. השימוש באמצעים מתבצע לעבר הפורעים וכל מקום ממנו מיידים אבנים ובקבוקי תבערה".

במשטרה אמרו גם כי "זו העת של הנהגה המקומית לגלות אחריות ומנהיגות, להוקיע מעשי אלימות ולפעול להשבת השקט". ולנו נותר לתהות האם מישהו במשטרה היה מעלה בדעתו לקרוא להנהגה הישראלית "להוקיע מעשי אלימות ולפעול להשבת השקט".

> בחזרה לעתיד: בסופ"ש שעון חורף נפרד לישראלים ופלסטינים

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
דברים שרואים בתמונה (צילום: צלם)

דברים שרואים בתמונה (צילום: צלם)

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf