newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

שוטרי מג"ב ירו כדור חי לעבר מפגינים, ועיתונאי פלסטיני איבד את עינו

הצלם מעאד' עמארנה נפצע כשתיעד עימותים בין צעירים פלסטינים לשוטרים בתום הפגנה נגד השתלטות מתנחלים על אדמות בכפר סוריף שבגדה המערבית. לאחר מכן, השוטרים הפריעו לפינוי הפצוע. המשטרה: "לעבר הצלם לא בוצע ירי בשום שלב, ופציעתו יכלה להיגרם כתוצאה מכך ששהה בין ההמון האלים"

מאת:

עיתונאי פלסטיני איבד את עינו לאחר ששוטרי מג"ב ירו כדור חי לעבר מפגינים במהלך הפגנה ליד חברון. הצלם מעאד' עמארנה נפצע כשתיעד עימותים בין צעירים פלסטינים לשוטרים בתום הפגנה נגד השתלטות מתנחלים על אדמות בכפר סוריף שבגדה המערבית.

על פי עיתונאים שנכחו במקום, שוטרי מג"ב ירו כדור חי בקוטר 0.22 אינץ' ("טוטו"), שככל הנראה פגע ברגל של מפגין ואז שינה את מסלולו ופגע בעיתונאי, שעמד כ-150 מטר מהשוטרים. השוטרים לא הגישו עזרה לפצוע ואף הפריעו לפינויו. אחד מהם צילם מטווח אפס

 

 

את פניו של עמארנה כשהוא מדמם, בזמן שעיתונאים אחרים ניסו לסייע לו לצעוד בשטח שבו התקיימה ההפגנה. לדברי עיתונאי פלסטיני שנכח במקום ועמד בסמוך לעמארנה, "ראיתי שהוא קיבל כדור חי בראש, חשבתי שהוא מת".

לאחר תפילת יום שישי שקיימו כמה עשרות מפגינים על אדמות הכפר סוריף שליד חברון כדי למחות על גזל האדמות, צעדו המפגינים לעבר האזור שהופקע. שוטרי מג"ב ירו גז מדמיע וידו רימוני הלם, והמפגינים עזבו את המקום כעבור זמן קצר.

כמה מאות מטרים משם, כמה צעירים פלסטינים החלו לזרוק אבנים לעבר השוטרים. "היו שם כשבעה צעירים, שזרקו אבנים וחסמו את דרך העפר", מספר העיתונאי. "טיפסנו על הגבעה כדי שלא נהיה בקו האש. אחרי כעשר  דקות חייל ירה את כדור ה'טוטו' שפגע במפגין, עבר דרך הרגל שלו, שינה את הכיוון ופגע במעאד', שלא עמד בקו ישיר מאחורי זורקי האבנים והשוטרים". עמראנה הוא צלם של סוכנות חדשות מקומית ברמאללה בשם "סאנאד".

sdfsdfs sdfds sdfsdf sdfsdfsdf sdfsdf

"היו שם כשישה צעירים שזרקו אבנים על השוטרים לאחר סיום ההפגנה", סיפר ל"שיחה מקומית" חאזם באדר, צלם הסוכנות הידיעות הצרפתית (AFP) שנכח אף הוא בהפגנה. "הכדור או חלק ממנו עף לעין שלו. בצילום הרנטגן נמצא רק חלק מהכדור".

שוטרי מג"ב בעימות עם מפגינים פלסטינים ליד חברון, ב-15 בנובמבר 2019 (צילום: וויסאם האשלמון / פלאש90)

שוטרי מג"ב בעימות עם מפגינים פלסטינים ליד חברון, ב-15 בנובמבר 2019 (צילום: וויסאם האשלמון / פלאש90)

מעדויות של נוכחים בהפגנה עולה כי השוטרים לא ירו במכוון על עמארנה, שלבש אפוד מגן עם הכיתוב "עיתונות" וקסדה, אך לא ברור מדוע נעשה שימוש בנשק חי באירוע שבו משתתף מספר קטן של זורקי אבנים, שעמדו במרחק רב יחסית, כ-150 מטר מהשוטרים. אפשרות אחרת היא שנורו שני כדורים תוך זמן קצר – שאחד מהם פגע במפגין, והשני פגע בקרקע או באבן ואז ניתז לעינו של עמארנה.

לאחר פציעתו של עמארנה, בעוד הצלם חאזם באדר וצלם נוסף פינו אותו בדרך הררית לכיוון כלי הרכב שלהם, תועדו שוטרי מג"ב כשהם לא מגישים עזרה לפצוע. "הם ראו אותנו סוחבים אותו, הם לא נתנו שום טיפול, אלא להפך, חלק משוטרי מג"ב ניסו לצלם ולעכב אותו בזמן שאנחנו סוחבים אותו, ביקשנו מהם לזוז כי אנחנו ממהרים".

כשהגיעו לאזור שבו היו כלי הרכב, באדר הגיש עזרה לפצוע ועיתונאים אחרים הזמינו אמבולנס. לדבריו, "יש לי ערכת עזרה ראשונה במכונית, אז ניקיתי לו את הפצע וחבשתי את העין. אף אחד מהשוטרים לא שאל אם אנחנו צריכים עזרה, חומרים או פינוי, הם רק עמדו והסתכלו". עמארנה פונה לבית החולים בחברון, ובשעות הלילה הועבר לטיפול בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. כעת, לאחר שלא ניתן היה להציל את עינו, הרופאים ינסו להוציא חלק מהכדור שנשאר בתוך הראש. "הוא בר מזל, זה כמה מילימטרים מהמוח. כעת לאחר שהעין אבדה ינסו להוציא את המתכת", הוסיף באדר.

תלמידים בבית הספר סאלם בשכם משתתפים בקמפיין הסולידריות עם מעאד' עמארנה (נאסר שתייה / פלאש 90)

לאחר פציעתו, עשרות עיתונאים פלסטינים פתחו בקמפיין רשת תחת ההאשתג "כולנו מאעד'" ו"עין האמת לא תכבה" בסולידריות עם עמארנה, והעלו צילומים עם עין אחת מכוסה.

זה השבוע השני שבו מתקיימות הפגנות באדמות הכפר סוריף, באזור שמאחורי ההתנחלות בת עין שבגוש עציון. התושבים הפלסטינים מוחים נגד גדר שנבנתה לאחרונה מסביב לאזור גדול של אדמות חקלאיות, כדי להרחיב את ההתנחלות הסמוכה. בשבועיים האחרונים כמה עשרות מפגינים פלסטינים ניסו להתפלל באזור המגודר אך לא הורשו להיכנס אליו, וקיימו את המחאה באדמות הסמוכות.

כדורי "טוטו" (המכונים על ידי כוחות הביטחון גם כדורי "רוגר"), כמו זה שממנו נפגע עמארנה, הם כדורים חיים שעוצמת פגיעתם נמוכה מזו של כדורים חיים "רגילים", אך הם עלולים להיות קטלניים או  להסב פציעות קשות.

ביולי 2009, בעקבות פנייה של ארגון בצלם על שימוש לא חוקי בירי כדורי "טוטו" לפיזור הפגנות העלול להביא להריגת מפגינים, כתב מי שהיה אז הפצ"ר, אלוף אביחי מנדלבליט, בתגובה כי "ה'רוגר' ואמצעים דומים אינם מוגדרים כאמצעים לפיזור הפגנות או הפרות סדר. הכללים לשימוש באמצעים אלה באזור יהודה והשומרון הם מחמירים והם מקבילים לכללי הפתיחה באש בתחמושת 'חיה'". על פי בצלם, בפועל, המסר שעובר לחיילים בשטח הוא שאין מדובר בנשק קטלני ומסוכן, אלא באמצעי נוסף לפיזור הפגנות.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "הכוחות, שהתמודדו אל מול עשרות מפגינים – חלקם רעולי פנים שיידו לעברם אבנים והבעירו צמיגים – ביצעו שימוש באמצעים לפיזור הפגנות בהתאם לנהלים והאישורים הנדרשים.

"לעבר הצלם לא בוצע ירי בשום שלב, ופציעתו יכלה להיגרם כתוצאה מכך ששהה בין ההמון האלים. אנו עושים הכל בכדי למנוע פציעת חפים מפשע, ומבקשים גם מצלמים להימנע מלהתקרב למקומות העלולים לסכן אותם. במערכת הביטחון ימשיכו לפעול לסיכול טרור ולהשבת הסדר בכל מקום שבו ידרשו".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
דברים שרואים בתמונה (צילום: צלם)

דברים שרואים בתמונה (צילום: צלם)

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf