newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

האנשים שמורידים את השאלטר למליוני בני אדם

מאות אלפי ישראלים עומדים בסכנת ניתוק מחשמל. בגדה המערבית פורקו פאנלים סולאריים שמספקים חשמל לכפרים פלסטינים - שאינם מחוברים לרשת בניגוד להתנחלויות שלצידם. וכל זה בלי לדבר על עזה, שם נותקו מליונים "ברגישות"

מאת:

כותב אורח: אלון כהן-ליפשיץ

בואו נדבר רגע על חשמל. כן, חשמל. המובן מאליו הזה שבלעדיו העולם הזה לא יתקיים. תארו לכם רגע שאין יותר חשמל. נגמר, ככה פתאום בוקר אחד מגיע איזה כח עליון ואומר זהו אין חשמל.

את ששוכבת עכשיו עם הטלפון שלך במיטה וקוראת את המילים האלה, תציצי רגע על מד הסוללה ותראי שנותרו לך רק 44% מהסוללה, בערך כמה שעות אבל זהו, לא תוכלי לטעון יותר את הטלפון – אין חשמל, הסוף קרב. ואתה שתוך כדי שאתה צופה בטלוויזיה מעיף מבט על המחשב וקורא את המשפטים הנדושים הללו, עמוד רגע עם הסמן של העכבר על מחוון הסוללה, תראה שנותרו לך עוד 56 דקות לפני שהמחשב יכבה. והוא יכבה. וגם הטלוויזיה לא תעבוד יותר כי אין חשמל.

מה תעשו שניכם? תקראו ספר? תדברו? תשוחחו בטלפון הקווי, תכינו תה על האש שכבר מזמן לא דולקת בבתים? והילדים שלכם כמה זמן אל תוך הפסקת החשמל הם ישחקו רביעיות לאור נרות או פנסי ראש? כמה זמן תישארו בבית ללא חשמל לפני שתצאו לחפש מקום עם חשמל? בית קפה, חברים… ארץ חדשה?

נסו רגע לדמיין את חייכם בלי חשמל לכמה שבועות, ימים או אפילו מספר שעות. יש שיספרו דקות. קשה.

ל-270,000 צרכנים בישראל יש חוב לחברת חשמל. בשנת 2014 נותקו 54,000 משקי בית מחשמל בשל חובות לחברת החשמל. לא קשה לתאר מי הן אותן משפחות שאינן מצליחות לשלם את חובן לחברת החשמל. לאור זאת קם פורום של ארגונים ופעילים שפועל בכדי לאסור על ניתוקי חשמל בשל חוב. צודק, חשמל הוא זכות יסוד, הוא אינו מותרות וקשה להתקיים בלעדיו במיוחד אם אתה אדם חולה הנזקק למכונות רפואיות שונות או לתרופות הדורשות קירור.

> "ישראל היום" מלשין לארדן על יהודיה שמתנגדת לכיבוש ונכנסה לישראל

אנשי המנהל האזרחי מפרקים פאנלים סולאריים בג'ינבה, שטח אש 918, דרום הר חברון (נאסר נוואג'עה, בצלם)

אנשי המנהל האזרחי מפרקים פאנלים סולאריים בג'ינבה, שטח אש 918, דרום הר חברון (נאסר נוואג'עה, בצלם)

אבל בואו נקפוץ רגע למקום אחר, לא אל דאגה לא לעזה, שם ישראל מצמצמת אט אט את זרם החשמל, עד שהרצועה נמצאת על סף משבר הומניטארי. אבל אמרנו לא עזה. נלך רגע מזרחה אל הגדה המערבית אבל לא עמוק מדי, קרוב לקו הירוק לגוש ההתנחלויות שקד, ריחן, חיננית ולאחותם הקטנה ההתנחלות טל מנשה שאמנם הוקמה כבר ב 1991 אבל זכתה לתכנית מתאר שהכשירה לכאורה את הבינוי הקיים רק בשלהי שנת 2013 וגם אז כשכונה של חיננית. מה דעתך? מתי חוברו בתי הישוב לחשמל?

החוקים והצווים שישראל פועלת לפיהם בגדה המערבית לא מאפשרים, לטענת גורמים במינהל האזרחי, חיבור לחשמל ללא תכנית בתוקף. לפי הגיון זה לא ניתן היה לחבר את ההתנחלות טל מנשה לחשמל וגם לא התנחלויות רבות אחרות גדולות וותיקות כמו למשל ההתנחלות עלי שגם היום לכל 850 המשפחות שגרות בה אין תכנית בתוקף שמאפשרת את החיבור לחשמל. אך אל דאגה אף לא אחת מההתנחלויות האלה מוטרדת מענייני החשמל, וגם לא עשרות המאחזים שצומחים ממנה לכל עבר. אם אתה יהודי שבונה בית בגדה המערבית באשר תהיה, בין אם בנית בהיתר ובין אם לאו סיכוי גבוה שתזכה בחיבור לחשמל ואפילו במימון המדינה.

נחזור לאזור טל מנשה. שם, בסמוך להתנחלויות, נמצא כפר פלסטיני קטן, דאהר אל מאלח שמו. הוקם לפני כ-90 שנה ומתגוררים בו כיום למעלה מ 300 תושבים אשר עד היום אינם מחוברים לרשת החשמל. למה? הכפר לא מוכר, ישראל סירבה עד לא מזמן להכיר בו ככפר ובוודאי לא לחבר אותו לחשמל או לאפשר בו בנייה ופיתוח. רק מהלך של כמעט 10 שנים שכלל מספר עתירות לבג"ץ ושלל הבטחות שלטוניות על חיבור לחשמל ועל הכנת תכנית לכפר הובילו לכך שבימים אלה הולכת ומותקנת בכפר רשת חשמל שתאפשר חיבור לחשמל.

אבל, וכאן יש אבל מעניין, רק לשבעה בתים. מדוע רק שבעה בתים? כי לטענת המדינה בהליך המשפטי, כאשר ישראל כבשה את הגדה המערבית ב 1967 היו בו רק 8 בתים ורק אותם אפשר יהיה לחבר לחשמל כיום, כי הם אינם נחשבים מבנים לא חוקיים. מבנה אחד כבר לא קיים היום כך שבכפר שמונה כ-60 מבנים רק שבעה יהיו מחוברים לחשמל.

> הפרטת משאבי הטבע הביאה לנו צונאמי של חומצה

ילדים מכינים שיעורי בית לאור תאורת חירום בהפסקת החשמל הקבועה של עזה. מאי 2016 (עבד רחים חטיב / פלאש90)

ילדים מכינים שיעורי בית לאור תאורת חירום בהפסקת החשמל הקבועה של עזה. מאי 2016 (עבד רחים חטיב / פלאש90)

קשה לקבל מצב כזה, בו במרחב גיאוגרפי אחד ישנן שתי אוכלוסיות, וישנם לא רק חוקים נפרדים לכל אחת מהאוכלוסיות, אלא בעיקר יד קשה וחמורה עבור הפלסטינים ויד רכה ומלטפת, גמישה מאין כמותה, עבור המתנחלים. לא רק קשה לקבל מצב כזה אלא אסור לקבל אותו.

בצר להם, פנו הפלסטינים אל השמש ואל הרוח, וקהילות רועים קטנות ונידחות זכו להפוך אנרגיה של שמש ורוח לחשמל. הגם אם באופן מוגבל, חייהם השתנו לבלי היכר. עד ש….. כן עד שלמישהו זה הפריע. מי זה המישהו הזה? נסו לדמיין את האדם הזה שלוקח החלטה שכזו, החלטה להרוס ולהשמיד את מערכות החשמל שאינן מחוברות לרשת החשמל, הגם שהיא נמצאת כמה מאות מטרים מבתי הכפר ולעיתים ניתן למצוא קהילות אשר בליבן עוברים עמודי חשמל אך הן מנועות מלהתחבר אליהם.

כאן ישנה החלטה אחרת. היא אינה קשורה לרצון לשמור על הסדר הטוב היא אינה רוצה לפעול באופן חוקי היא שואפת לגרש, לנקות את השטח, אבל היא לא כל כך אמיצה. לו היתה אמיצה, היתה בכוח הזרוע באה אל הקהילות הללו אוספת את מיטלטליהן הבלויים וזורקת אותם מעבר לגבולות השליטה שלה. כפי שעשתה בעבר. אבל היא לא תעשה היום. כמובן שישנה שאיפה להריסות מסיביות של קהילות שלמות. אך לא רק שאיפה גם ניסיונות, אך כל כולם מצטמצמים למראית עין של חוקיות. החוקיות אשר נקבעת על ידי צד אחד ומהתלת בכל חוק או תקנה שנקבעה לפניה, מהתלת בעיקר ביושבי הארץ, תושביה המוגנים של הארץ הכבושה.

חשוב אולי להביט רגע באנשים נושאי התפקידים שמיישמים החלטות שכאלה. מי הוא זה הבא וסוגר את השאלטר לכמה מליוני בני אדם. לא בבת אחת כי אם ברגישות. מי הוא זה אשר מחליט על הוצאת צווי הריסה, צווי החרמה וגם דוחף את כוחותיו לממש את הצווים האלה. ככה בוקר אחד מגיעים 20 פועלים עם משאיות לכפר שבו הונחו פאנלים סולארים ופשוט מפרקים אותם בטענה שהם לא קיבלו היתרים. ככה ללא התראה מוקדמת, בניגוד לחוקים, בניגוד לשמירה על הסדר ובעיקר בניגוד לצלם אנוש.

אדר' אלון כהן-ליפשיץ הוא מרכז פעילות עמותת "במקום – מתכננים למען זכויות תכנון" בשטח C.

> אין שום דבר אנטישמי בהחלטת אונסק"ו בעניין חברון

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf