newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

לא רק בפ"ת: המשטרה מרחיבה את ההגבלות על המחאה

מפגינים בנתניה ובת"א הופתעו לגלות כי המשטרה מיישמת גם שם את ההגבלות החמורות על זכות המחאה, מבלי להציג בפניהם כל מסמך רשמי. "מנסים להיתלות בכל דבר שיחסל את המחאה", הם מאשימים, וטוענים כי המדיניות נאכפת רק על יוצאי אתיופיה

מאת:

המשטרה מיישמת את ההגבלות על המחאה שקבעה בפתח תקווה גם על הפגנות של יוצאי אתיופיה מול בתים של בכירים בנתניה ותל אביב.

בחודש שעבר פירסם מפקד מחוז מרכז במשטרה נהלים שמגבילים באופן חמור את הזכות למחות בשכונת כפר גנים בפתח תקווה, מקום מגוריו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. ההגבלות האלה, שהובילו למעצרם של עשרות מפגינים, נועדו למנוע הפגנות של יוצאי אתיופיה, שמפגינים במקום מדי ערב בדרישה לפרסם את תיעוד הירי בסלמון טקה, וגם הפגנות נגד השחיתות שמתקיימות במקום מדי מוצאי שבת.

אך בעוד שבפתח תקווה המשטרה פירסמה מסמך שמפרט את ההגבלות על המחאה, בנתניה ובתל אביב לא הוצג בפני המפגינים כל מסמך רשמי. בערים אלה מתקיימות מדי ערב מחאות "באים לאחראים" מול ביתה של ראשת מח"ש קרן בר מנחם בנתניה וביתו של שר המשפטים אמיר אוחנה בתל אביב. בשבוע האחרון נעצרו בשני המוקדים עשרה מפגינים.

רחל יוסף, שמגיעה מדי יום למחאה בנתניה: "אני מרגישה שהמשטרה מנסה להיתלות בכל דבר שיכול לחסל את המחאה, אפילו אם הם עושים העתק-הדבק לגזירות של פתח תקווה".

ביום חמישי שעבר התכנסו כעשרה מפגינים ומפגינות בשעות הערב מחוץ לביתה של בן מנחם בשכונת עיר ימים בנתניה. מולם נעמדו עשרות שוטרים. יומיים לפני כן עצרה שם המשטרה שישה מפגינים. בזמן שהמפגינים התאספו והכינו מיצג שמדמה ארונות קבורה, אחת מהם שוחחה עם מפקד המשטרה במקום, יגאל חסידאי, שהבהיר את ההגבלות החדשות – שאינן מעוגנות בשום מסמך רשמי שהוצג בפני המפגינים.

לדברי חסידאי, "קודם כל נתחיל עם ההגבלה של חמישה אנשים פה. אתם יכולים ללכת לאזור המסודר שבו אתם יכולים להפעיל מגפון בעוצמה סבירה, 200 מטר מהבית". לפי חסידאי, ההנחיה לגבי המספר של חמישה מפגינים במחאה שקטה היא הנחיית מפקד מחוז מרכז, ניצב עמי אשד. אשד היה גם מי שקבע את ההנחיות להפגנות בפתח תקווה. שתי הערים נמצאות תחת מחוז מרכז במשטרה.

"חמישה זה מספר שרירותי? זה על סמך פתח תקווה?" הקשתה המפגינה. חסידאי לא השיב, רק חזר כי מדובר בהנחיה של מפקד המחוז.

צילום: שירלי נדב/ האגודה לזכויות האזרח

מפגינה אחרת שנכחה במקום בזמן המעצרים ביום רביעי שעבר, אמרה כי "לא היה נוהל קונקרטי, הם פשוט התנהלו איך שבא להם". במהלך הערב ליוו השוטרים את המפגינים ל"אזור המותר", שמרוחק כמה מאות מטרים מהגדר שמקיפה את הבניין רב הקומות שבו גרה בן מנחם. כשהמפגינים עצרו בחצי הדרך ל"אזור המותר", השוטרים איימו כי יתחילו במעצרים, אף שהמפגינים רק עמדו ושוחחו ביניהם ואפילו לא קראו סיסמאות. במקום היו 8-10 שוטרים, 4 ניידות, אופנוע ורכב שב"ס מול 11 מפגינים.

כאמור, בחודש שעבר קבע מפקד מחוז מרכז הנחיות חדשות למחאה בפתח תקווה בשכונה שבה גר היועמ"ש. על פי ההנחיות, בכיכר הנמצאת כ-200 מטר מביתו של היועץ תותר מחאה שקטה של עד חמישה אנשים; ובכיכר גורן, המרוחקת כ-400 מטר מהבית, תותר מחאה רק בימים שלישי ומוצאי שבת. לאחר שהוגשו עתירות נגד הנוהל, החליט מפקד המחוז לאפשר מחאות שקטות גם בימי שישי ושבת בשכונה, והתיר שימוש באמצעי הגברה בימי שלישי ושבת שבהם מותרת המחאה בכיכר גורן.

"מוכיח את הטענות על שיטור יתר"

לדברי עו"ד גבי לסקי, שמייצגת בימים אלה את העצורים מנתניה, "הניסיון להחיל מסמך שנכתב באופן מפורש לגבי העיר פתח תקווה על הפגנות בנתניה גובל ברמיה ובחוסר הבנה של המשטרה לגבי החובה לשמור על זכויות האזרחים. מבלי להציג כל מסמך, במשטרה בעצם טענו שיש נוהל שמונע מהם להפגין במקום".

העצורים בנתניה חתמו בתחנת המשטרה על 15 ימי הרחקה מראשת מח"ש ומביתה. לפני שבועיים הצליחה לסקי לבטל בערעור את תנאי ההרחקה למפגינים שנעצרו בפתח תקווה. לדבריה, "זה מוכיח את מה שהמפגינים טוענים על שיטור יתר. איזו עוד קבוצה של מפגינים המשטרה תעז לעצור מחוץ לפתח תקווה על בסיס המסמך משם?" לסקי הגישה ערעור גם נגד תנאי ההרחקה של המפגינים שנעצרו בנתניה.

אם לא די בכך, נראה שגם במשטרת תל אביב, שפועלת תחת מחוז נפרד של המשטרה, החליטו לאמץ הנחיות דומות ולאסור מחאות מתחת לביתו של שר המשפטים אוחנה בשכונת ביצרון. אתמול (ראשון), סביב השעה שמונה בערב, התכנסו במקום כעשרה מפגינים, שהקימו מיצג קרטון המדמה ארונות קבורה. כמה שוטרים ניגשו אליהם, והקצין דניאל ברדיאן הכריז: "אסור לכם להציב מיצג". שוטר נוסף אמר: "אנחנו נבצע מעצרים בעוד רגע".

כשהמפגינים שאלו "מה עשינו?" אמר ברדיאן: "ככה", והורה לשוטרים להחרים את הקרטונים שנועדו למיצג. לאחר מכן נעצרה ימיקר, אחותו של סלומון טרפה ז"ל ומפגינה קבועה במקום, בגין "הפרת הסדר הציבורי", לטענת אחד השוטרים שלקח אותה למעצר בעוד אחרים אוזקים אותה. כל זה קרה עוד לפני שהתחילה המחאה ונקראה אפילו סיסמא אחת. בהמשך הערב הצטרפו למחאה עשרות אנשים נוספים. שוטרים דחפו אותם מחוץ למתחם הבניינים היוקרתי שבו גר אוחנה, ועצרו מפגין נוסף.

שוטרים עוצרים את ימיקר טרפה במהלך מחאה מול ביתו של שר המשפטים בתל אביב

שוטרים עוצרים את ימיקר טרפה במהלך מחאה מול ביתו של שר המשפטים בתל אביב (צילום: אורן זיו)

"המשטרה פשוט מחילה את ההנחיות של פתח תקווה בעוד מקומות שבהן מתקיימות מחאות", אומרת גילת, שמגיעה מול ביתו של אוחנה מדי יום בחודשיים האחרונים. "כנראה שהמחאות כן נשמעות ועושות את העבודה, אז יש פחד במשטרה, שמעדיפה לדכא אותן ולמנוע מאתנו למחות". לדברי גילת, על אף שהם מפגינים לפי החוק, המשטרה נחושה למנוע מהם להפגין. "הם לא מוכנים לראות אותנו במרחב הציבורי, אז בלי מגפון, בלי משרוקיות, בלי לדבר, ומי שצועק – נעצר".

יוסף בטוחה שהמשטרה מנסה לאכוף את המדיניות הבעייתית הזאת רק על מפגינים יוצאי אתיופיה. לדבריה, "הם מנצלים את הכוח המשפטי, לכופף את החוק לצרכים שלהם. בפתח תקווה הפגינו שנים, אנחנו הגענו – ואחרי כמה ימים שינו את ההתנהלות לגמרי".

בינתיים, המפגינים בשני המוקדים מנסים להתאים את עצמם למצב החדש. בנתניה קיימו אתמול צעדת מחאה מתחנת המשטרה בעיר עד לשכונה של ראשת מח"ש, שעברה ללא מעצרים. גם בתל אביב יצאו המפגינים לצעדה ברחבי שכונת ביצרון. אף שגם בצעדה המפגינים קראו סיסמאות, המשטרה אפילו לא ליוותה אותם. נראה שהמטרה העיקרית של המדיניות החדשה היא לדאוג לשקט מתחת לבתי הבכירים, ולרצות שכנים שמתלוננים על המחאה.

במחאה בתל אביב אתמול המפגינים החליטו שמי שייעצר לא יסכים לחתום על הרחקה ממוקד המחאה –  כפי שחתמו עצורים במחאות האחרות – ויתעקש להגיע בפני שופט בבוקר שלמחרת. ואכן, ימיקר טרפה והעצור הנוסף סירבו לחתום על התנאים, והובאו הבוקר בפני השופט התורן אהרון האוזנר בבית משפט השלום בתל אביב. האוזנר דחה את בקשת המשטרה להרחיקם מאזור המחאה.

עו"ד מיכל פומרנץ, שייצגה את השניים, אמרה כי "העצורים לא הסכימו עם הניסיונות להגביל אותם. המשטרה הרחיקה לכת כשעצרה אותם לפני שאפילו הציבו את המיצג. נקווה שהמשטרה תפנים את מה שבית המשפט אומר להם פעם אחר פעם – שאין הצדקה לפגוע בחירותם של מפגינים בנסיבות כאלה".

בשעות הערב ולאחר שהעצורים כבר שוחררו הגישה המשטרה ערעור על ביטול ההרחקה. דיון בעניין יתקיים ביום שלישי בבוקר.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה:

"בשבועות האחרונים המשטרה מאפשרת את קיום המחאות, הכל על מנת לאזן בין חופש הביטוי והמחאה לבין שמירה על מרקם חיים תקין.

בכל הנוגע למחאה המתקיימת בנתניה – מאחר ומדובר במחאה בלב שכונת מגורים ובתום הערכת מצב שהתקיימה לאחר שמפגינים הגיעו למקום עם מערכות כריזה, הוחלט לאפשר את קיום המחאה אולם לא את השימוש במערכות הכריזה במקום.

בכל הנוגע למחאה המתקיימת בתל אביב – לאחר שהמוחים הפרו בבוטות את תנאי המחאה שסוכמו מבעוד מועד, התעמתו עם דיירי הבניין והפרו את הסדר הציבורי, נעצרו שניים מהמוחים ובסיום חקירתם סרבו להשתחרר לביתם בתנאים מגבילים ונותרו במעצר.

משטרת ישראל תמשיך לאפשר את חופש הביטוי והמחאה כחוק, אולם לא תאפשר הפרות סדר ופגיעה לא מידתית בשגרת החיים".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf