newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הרחוב הערבי מתקומם נגד האלימות: קריאות לחרם חברתי על העבריינים

כ-30 אלף איש השתתפו בהפגנה המרכזית שנערכה במג'ד אל-כרום במחאה על גל האלימות שממשיך לגבות קורבנות. בחברה הערבית מתגברים הקולות הקוראים להטיל חרם כולל על עברייני הנשק ומשפחותיהם: "עגבנייה אחת רקובה תגרום לריקבון של כל הארגז"

מאת:

מאז תחילת השנה נרשמו 72 מקרי רצח בחברה הפלסטינית בישראל. האחרון התבצע לפני יומיים בכפר מג'ד אלכרום – שני אחים, אחמד וחליל מנאע, נורו ונהרגו במקום. היום (חמישי) מת גם הפצוע השלישי באותו אירוע, מוחמד סבע. הרצח אירע לאור יום, בזמן שתלמידים יצאו מבית הספר, לא רחוק מתחנת המשטרה.

המקרה זיעזע עמוקות את האזרחים הפלסטינים, ובעקבותיו התחילו להישמע קריאות לדרכי מאבק שונות מהמקובלות, כמו שביתה או הפגנה. הפעם נשמעים קולות הקוראים להחרים את משפחות הרוצחים, להחרים חתונות שיש בהן שימוש בנשק, להחרים חנויות של משפחות פשע ועבריינים, וקריאות לעורכי הדין לא לייצג סוחרי נשק ופושעים.

הפגנה נגד האלימות בחברה הערבית במג'ד אלכרום, ב-3 באוקטובר 2019 (צילום: דוד כהן / פלאש90)

"מדיניות מכוונות של הממשלה לפרק את החברה הפלסטינית". הפגנה נגד האלימות בחברה הערבית במג'ד אלכרום, ב-3 באוקטובר 2019 (צילום: דיויד כהן / פלאש90)

לאחר הרצח במג'ד אלכרום, שהיה במידה רבה הקש ששבר את גב הגמל, הפגינו מאות צעירים מול תחנת המשטרה שנבנתה לפני שנה בכפר, וקראו לשוטרים לעזוב את הכפר כי הם לא עושים את עבודתם. אלפים השתתפו בלוויה של שני ההרוגים אתמול.

ועדת המעקב של הציבור הערבי בישראל התכנסה יחד עם כל חברי סיעת הרשימה המשותפת וראש מועצת מג'ד אלכרום, ויצאה בהכרזה על מצב חירום – שכלל שביתה כללית והפגנה ארצית, שהתקיימה היום בארבע וחצי במג'ד אלכרום. בהפגנה השתתפו, על פי ההערכות, יותר מ-20 אלף נשים, גברים, צעירים וילדים – שבין היתר קראו למשטרה לעזוב את הכפרים והערים הפלסטיניים. ראש מועצת מג'ד אלכרום, סלים סליבי, אמר בהפגנה כי מאז שהוקמה תחנת המשטרה בכפר, רק גדלו מספר כלי הנשק ומספר מקרי האלימות.

לצד ההפגנה המרכזית ייערכו היום ומחר הפגנות נוספות ברוב הצמתים בערים ובכפרים הערביים נגד האלימות הגואה, ובקריאה למשטרה לאסוף את הנשק הלא חוקי ולהעניש את העבריינים.

לפני שבוע אימצה המועצה האסלאמית של הפלסטינים בישראל, שבראשה עומד השייח' משהור פואז – איש דת מאום אל-פחם הידוע בעמדותיו השמרניות ושהתבטא בעבר נגד אירועים עם קהל מעורב – פסק הלכה, הנשען על נאום שנשא בעבר השיח' בעד חרם על סוחרי נשק ומי שנושא נשק. בפסק ההלכה (פתווה) נקראים הדרשנים במסגדים לשאת דברים ברוח זו בדרשות יום שישי. לדברי השיח פואז, בעקבות פסק הלכה זה קיבל איומים על חייו.

הנאום שהפך השבוע לפתווה:

לקריאה זו הצטרפו רבים מראשי המועצות והפוליטיקאים – שאף הרחיקו לכת בעניין החרם, כולל קריאה לתושבים להחרים חתונות ולוויות של רוצחים. להכרזת החרם הצטרפו גם עורכי דין פלסטינים המתמחים במשפט פלילי, שהכריזו שמהיום והלאה לא יסכימו לייצג אף עבריין שמשתמש בנשק.

עו"ד מראם חמוד, בן 43 מכפר דיר חנא, המתמחה במשפט פלילי, יצא בהצהרה פומבית בעמוד הפייסבוק שלו, שבה כתב שבמהלך עבודתו כעורך דין מזה 14 שנה הוא הסכים לייצג רק ארבעה מקרים של חשודים בשימוש בנשק, ומעולם לא הסכים לייצג משפחות פשע ועבריינים, למרות הפיתוי הכלכלי. בהמשך כתב כי מהיום והלאה הוא לא יסכים לייצג אף חשוד בשימוש בנשק, גם אם עומדת להם חזקת החפות.

לדברי עו"ד חמוד, "זה עניין עקרוני, מוסרי ואתי, אחרי שהבנתי שיש מדיניות מכוונת של משרד הביטחון והמשטרה להבערת האש בערים ובכפרים הפלסטיניים, להגברת האלימות – המשטרה משחררת בקלות חשודים באחזקת נשק, ואפילו בחקירה המשטרה לא עושה את עבודתה ברצינות, לפעמים הם אפילו משבשים את החקירה. העבריינים משוחררים ויש להם גב חזק במשטרה. רובם משתפי פעולה עם המודיעין, שטינקרים".

הפגנה נגד האלימות בחברה הערבית במג'ד אלכרום, ב-3 באוקטובר 2019 (צילום: דוד כהן / פלאש90)

הפגנה נגד האלימות בחברה הערבית במג'ד אלכרום, ב-3 באוקטובר 2019 (צילום: דוד כהן / פלאש90)

תנועת החרם החברתי אינה מוכרת ברחוב הפלסטיני בישראל, אם כי היה לה תקדים באינתיפאדה הראשונה, כאשר משפחות משתפי הפעולה עם ישראל סומנו על ידי הוועדות העממיות כלא רצויות, ובכמה מקרים אף בני משפחה שלהם נורו ישירות.

השייח' פואז לא חושב שהפתווא שלו תפתור את הבעיה. "זה רק מסר חברתי, אולי המצפון של מי שמשתמש בנשק יתעורר. החרם נגד הפושעים הוא חרם עקרוני ולא חיסול חשבונות אישי, אם הם יחזרו בהם, אני אקבל אותם בחזרה".

ראש המועצה בכפר יסיף, שאדי שווירי, הוא אולי ראש הרשות המקומית הצעיר ביותר שנבחר בבחירות האחרונות. גם כפר יסיף מוכה באלימות: רק לפני שבועיים נהרג שם צעיר מיריות. שווירי מתנגד לחרם כולל. לטענתו, "רק החרם של החתונות שיש בהן שימוש בנשק יכול לעבוד, אבל חרם חברתי זה מוגזם. אי אפשר להעניש משפחה שלמה אם יש לה בן עבריין ולא להשתתף בחתונות ובלוויות שלהם, זה רק יגביר את האלימות בכפרים ובערים שלנו, כי חלק יתמכו בחרם וחלק יתנגדו לו – ואז יריבו ביניהם וזה רק יעצים את האלימות. זה ייהפך למלחמה במשפחות ולא מלחמה באלימות".

"צריך לשתק את המדינה. הנשק מסוכן לא רק לנו הפלסטינים אלא גם לישראלים, עכשיו משתמשים בו בתוך הערים והכפרים הפלסטיניים, אבל עוד מעט זה יעבור לערים המעורבות"

"הדרך להילחם באלימות צריכה להיות אכיפת החוק", אומר שווירי. "על המשטרה לבצע את העבודה שלה. אנחנו לא יכולים לקחת את החוק לידיים שלנו. היום אנחנו כבר לא מדברים על עבריינים בודדים, אלא על פשע מאורגן ומשפחות פשע. למשטרה אין הוראה מהדרג הפוליטי לעשות את העבודה שלה. עלינו ללחוץ עליהם דרך השביתות וההפגנות ולחץ של חברי הכנסת ושל ועדת המעקב להתחיל לעבוד".

"השב"כ יודע עלינו הכל, כולל מה אכלתי לארוחת בוקר" אומר עו"ד חמוד. "אז הם לא יודעים מי הם העבריינים ואנשי העולם התחתון? הם יודעים הכל. בכפר דיר חנא ידוע מי יורה. איך ייתכן שהמשטרה לא יודעת מי הם? אפילו זימון לחקירה הם לא מקבלים".

לדבריו, מספר העבריינים רק הולך וגדל וחודר לכל כפר ועיר פלסטיניים, בין היתר בעזרת רכזי מודיעין שמסייעים לעבריינים. "לפי השר לביטחון פנים גלעד ארדן, 90% מהנשק שנצמא בידי העבריינים הפלסטינים בצפון הוברח מבסיסי צה"ל".

הפגנה נגד האלימות בחברה הערבית במג'ד אלכרום, ב-3 באוקטובר 2019 (צילום: דוד כהן / פלאש90)

"הנשק מסוכן לא רק לנו הפלסטינים אלא גם לישראלים, עכשיו משתמשים בו בתוך הערים והכפרים הפלסטיניים, אבל עוד מעט זה יעבור לערים המעורבות". הפגנה נגד האלימות בחברה הערבית במג'ד אלכרום, ב-3 באוקטובר 2019 (צילום: דוד כהן / פלאש90)

"זו מדיניות מכוונות של הממשלה לפרק את החברה הפלסטינית" אומרת פידאא טבעוני מנצרת, פעילה פוליטית, מנהלת עמותת מהפך "תע'ייר" וחברה בוועדה למלחמה באלימות בנצרת. "ברגע שיש מקרה ירי המשטרה מגיעה אחרי שעה ושולחים ניידת אחת, אבל כשיש הריסה אפילו של חורבה מגיעים 30 ניידות משטרה ומאה שוטרים".

"הם רוצים שיימאס לנו ונעזוב את המדינה מרצון טרנספר מרצון, הם רוצים לתת לגיטימציה לפגיעה בנו בטענה שאנחנו מסוכנים ופושעים", אומר חמוד. "והתגובה של העבריינים לכל פעילות שלנו בכפרים ובערים להילחם באלימות היא להגביר את האלימות. אתמול שרפו בית וכלי רכב בכפר שלי, דיר חנא, בעקבות  הפגישה שקיימנו על מנת למצוא פתרון ולהכריז על הפגנה בכפר. אני לא אופתע אם בימים הקרובים מקרי האלימות רק יילכו ויתרבו".

עו"ד נורין נאשף מטייבה הצטרפה אף היא ליוזמה של החרם. "עגבנייה אחת רקובה תגרום לריקבון של כל הארגז. כל אחד מאתנו צריך לתרום את החלק שלו במאבק נגד האלימות. אנחנו עורכי הדין צריכים להוות דוגמה לאחרים, יש לנו תפקיד מוסרי, זו האחריות של כולנו ולא רק של הפוליטיקאים".

שווירי מציע דרך אחרת: "אחד הדברים הראשונים שעשיתי כראש מועצה היה לצרף את כפר יסיף לתוכנית של 'עיר ללא אלימות'. בחודשים הקרובים אמורים להתקין לנו מצלמות בכפר, גם כן תהיה ניידת של משטרה ומאבטחים מהמועצה שיסתובבו בכפר בלילה וישמרו עליו. התוכנית הזאת תספק לבתי הספר יועצים. צריך להתחיל לנצל את מה שמגיע לנו לפי החוק. זה לבד לא ימגר את האלימות, אבל צריך לפעול בכל הכיוונים".

לפידאא טבעוני הצעה משלה: "צריך לשתק את התנועה בישראל דרך ההפגנות, סגירת כבישים ראשיים, שביתות, שיירות של מכוניות שייסעו לאט עד ירושלים ויחסמו את הכבישים. לשתק את המדינה. הנשק מסוכן לא רק לנו הפלסטינים אלא גם לישראלים, עכשיו משתמשים בו בתוך הערים והכפרים הפלסטיניים, אבל עוד מעט זה יעבור לערים המעורבות".

סוהא עראף היא במאית קולנוע ותסריטאית

***

תקון:

בגרסה מוקדמת של הפוסט פורסם בטעות כי קריאתו של השיח' פואז להחרמת נושאי הנשק באה בעקבות גל מקרי הרצח האחרונים. למעשה קריאתו זו איננה חדשה, אך הפכה לפסק הלכה השבוע, אחרי שאומצה על ידי המועצה האסלאמית.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf