newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המדינה דורשת לקנוס את תושבי אל-עראקיב באלפי שקלים ליום

הדרישה הועלתה במהלך דיון שהתקיים באחד מתוך שלל התיקים שמנהלת המדינה נגד מנהיג המאבק בכפר שנהרס כבר 139 פעם, ונגד תושבים נוספים. שייח' סיאח: הממשלה מפעילה נגדנו טרור כדי להכריח אותנו לוותר על זכויותינו

מאת:

שייח' סיאח אבו מדיע'ם, מנהיג המאבק נגד הריסות הבתים בכפר הלא מוכר אל-עראקיב, המרצה עשרה חודשי מאסר, הגיע הבוקר (שני) לדיון מקדמי בתביעת בזיון בית המשפט שהגישה המדינה נגדו ונגד תושבים נוספים, ביניהם שלוש נשים. המדינה מבקשת מבית המשפט להטיל על כל אחד מהנתבעים קנס על סך 5,000 שקלים על כל יום שהם ימשיכו להישאר על אדמתם באל-עראקיב.

באולם בית משפט השלום בבאר שבע, בו התקיים הדיון, התאספו עשרות בני משפחה ותומכים, שציפו למפגש הראשון עם אבו מדיע'ם מאז שנכלא בדצמבר בכלא מעשיהו. שייח' סיאח אמר לקהל, בעודו לבוש מדי אסיר כתומים ונראה במצב רוח טוב: ״על הממשלה הישראלית להכיר בזכות התושבים. הממשלה הזאת מפעילה טרור ומפקיעה את הזכויות מבעליהן הערבים. לא המדינה, אלא הממשלה. אילו היתה כאן דמוקרטיה, הזכויות היו שמורות ולא היו מחזיקים אנשים בבתי כלא עד שיתפשרו על הזכויות שלהם״. אבו מדיע'ם הורשע בכניסה למקרקעי ציבור שלא כדין ובהסגת גבול בשל התעקשותו להישאר על אדמתו. ״במשך 21 שנה הממשלה ובית המשפט לא עסקו בצורה הוגנת בסוגיית האדמות״, הוא הוסיף.

"אילו היתה כאן דמוקרטיה, הזכויות היו שמורות ולא היו מחזיקים אנשים בבתי כלא עד שיתפשרו על הזכויות שלהם״. שיח' סיאח אבו מדיע'ם בדיון בבית משפט השלום בבאר-שבע, 11.2.2019 (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הדיון בתביעת בזיון בית המשפט שהתקיים היום הוא הליך אזרחי, אחד מההליכים הרבים שהמדינה מנהלת נגד תושבי הכפר הלא מוכר, בניסיון לגרום להם לעזוב את אדמתם. עו״ד חאלד סוואלחה, המייצג את התושבים, טען בדיון שיש להמתין עד סיום הדיון בתביעת הבעלות שהגישו התושבים ושמתנהלת בימים אלה בבית המשפט המחוזי. הוא הוסיף שמכיוון ששייח׳ סיאח נמצא במאסר, ומכיוון שההליכים פליליים נגד התושבים האחרים עדיין מתנהלים, אין הגיון בהטלת קנס על התושבים. כמו כן הוא הזכיר שעל שייח׳ סיאח הוטל עונש מאסר על תנאי, כך שאם יישאר על אדמתו, בכל מקרה ייענש פעם נוספת.

נציגת המדינה, נירה גלעד, הודתה במהלך הדיון שההליכים השונים לא גורמים לתושבי אל-עראקיב לוותר על אדמתם: ״קנס הוא כלי כלכלי שיש לו הרתעה שונה מהכלים האחרים שהמדינה ניסתה לנקוט, ללא הצלחה״.

לדבריה, העונשים שכבר הוטלו על התושבים – הן בגין עבירות שנעשו בעבר והן בגין אלה שבהן עוסק ההליך הנוכחי – נועדו למנוע עבירות עתידיות. ״אנו צופים פלישות (לקרקע) בעתיד. מעצרו של המשיב (שייח׳ סיאח, א"ז) לא מונע מבני משפחתו לבנות ולהחזיק בשטח בשמו״, טענה.

עו״ד סוואלחה ציין במהלך הדיון שמאז קום המדינה, אין תקדים לפסק דין אחד או הליך שבו נדרשים תושבים לשלם קנס על כל יום שבו הם יושבים על אדמתם. בתגובה, השופטת נעם חת מקוב העלתה השערה לפיה ייתכן שבמקרים קודמים האזרחים התפנו מהשטח ולכן לא היה צורך בהליכים נוספים.

במהלך הדיון, נציגת המדינה טענה בלהט כה רב כי קנס עדיף על כליאה, עד שלרגע נדמה היה שהפכה לדוברת הגופים המתנגדים לכליאה. ״למערכת אכיפת החוק אין את המשאבים או העניין לנהל את האכיפה בגין פלישות למקרקעין ציבורי. כשאדם מפר את התנאי, הוא מקבל עונש, אבל הציבור גם הוא נענש – שכן מאסר מטיל עלויות כבדות על הציבור״.

״המדינה מנסה להכריח את השיח׳ סיאח ואת יתר הנתבעים לפנות את הקרקע״, אמר עו״ד חאלד סוואלחה בתום הדיון. ״ביד אחת המדינה מבקשת מאסר, וביד השניה דורשת קנס. אני רואה את זה כחלק ממערך התעמרות שנרקם סביב שיח׳ סיאח ואחרים, כדי לאלץ אותם לוותר על מאבקם הלגיטימי להוכחת זכויותיהם על הקרקע״. בתום הדיון נקבע שהחלטה בעניין המשך ההליך תישלח לצדדים בהמשך.

ביום חמישי האחרון, במזג אוויר סוער, הרסו כוחות משטרה ומנהל מקרקעי ישראל את הכפר אל-עראקיב בפעם ה-139. כשעה לאחר ההריסה, בעוד התושבים מארגנים את הציוד שלהם, פשטו שוטרים ועצרו חמישה מתושבי הכפר – כולל את עזיז, בנו של סיאח. ״ברגע ששמו לי אזיקים על הידיים הבנתי שמנסים לתפור לנו תיק״, הוא סיפר. העצורים בילו את הלילה במעצר, וביום שישי הובאו לדיון בפני שופט, שם המשטרה דרשה שיחתמו על הרחקה של שבוע מהכפר. לאחר שסירבו, הם הוחזקו במעצר לאורך סוף השבוע, ובמוצאי שבת שוחררו לאחר דיון נוסף, ללא הרחקה מהכפר, אך עם הפקדת ערבויות וערבות עצמית. ״התיק הזה, וגם המעצר שלי בחמישי, הם חלק מהניסיון לסגור עלינו מכל הכיוונים כדי לאלץ אותנו לעזוב״, אומר עזיז. ״בכל מקרה זה לא יצליח, כשהייתי במעצר התכוננתי נפשית שישאירו אותי שם זמן ארוך, לא הייתי מסכים לחתום על הרחקה בשום מקרה״. לפני כשבועיים נעצרו בכפר שלוש נשים לחקירה במהלך פשיטה של המשטרה על הכפר.

״הכליאה של השייח׳ סייח השיגה את התוצאה ההפוכה ממה שהמדינה קיוותה״, אומר לי בתום הדיון פעיל מוכר מהנגב. ״במקום להרתיע אנשים מלהיאבק, זה איחד את הקהילה. כל יום מתאספים אנשים באל-עראקיב ומציינים את כליאתו של סיאח, המקרה שלו התפרסם מאז בארץ ובעולם״.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf